Finsterwolde met het buurtschap Hardenberg.Kaart links: Finsterwolde met het buurtschap Hardenberg. Map - NL - Reiderland - Wijk 01 Finsterwolde - Buurt 20 Finsterwolde Hardenberg.svg locator map showing municipality boundary (2009) and statistical district/neighbourhood boundaries according to CBS Numbering and names of neighboorhoods as defined by CBS in the 2008 Esri publication brt_2008_gen.shp This SVG was generated with a script. Auteur: Michiel 1972. Licentie: Creative Commons.

 

Hardenberg is de naam van een buurtschap aan de zuidkant van het dorp Finsterwolde. De naam wordt vooral in de 19e eeuw gebruikt. Tegenwoordig is Hardenberg aan Finsterwolde vastgegroeid en daarin opgegaan. Het is alleen nog herkenbaar als plaatselijk toponiem. De naam wordt later onder meer gebruikt voor het openluchtbad van Finsterwolde en het multicultureel centrum. Onder meer de Zwemvereniging 'de Hardenberg' maakt gebruik van het bad.

 

In het Schoolmeestersrapport van 1828 schrijft de schoolmeester onder meer 'Ten Zuiden van den weg bestaat de bovengrond eerst uit Zand met minder klei vermengd, wordende verder Zuidwaarts allengskens veenachtiger. Echter wordt de grond ten westen in Finsterwold niet alleen Zandachtiger maar loopt al hooger en hooger, en eindigt te Hardenberg, dat wel twee ellen hooger dan Finsterwold zal liggen, in een zandheuvel welke niet zeker vruchtbaar valt.'

Verderop schrijft hij '....nader by Finsterwold ligt eene búúrtschap Hardenberg, waar te voren, dat, en uit de gedaante des gronds en de overblyfsels van steen hoogten en diepten zyn af te leiden, een burg of sterkte zal geweest zyn. By deze buurtschap dient vooral onze opmerking de Kerkelaan' (01).


Het is geenszins bewezen dat in Hardenberg (of op de heuvel Hardenberg) een burcht of ‘sterkte’ heeft gestaan. Hardenberg als heuvel is ontstaan in de ijstijd door het landijs dat her en der heuvels heeft opgestuwd. Deze heuvels worden ook wel ‘drumlins’ genoemd en zijn behalve in Finsterwolde ook te vinden in Midwolda, Oostwold, Ulsda, Beerta, Ekamp, Heiligerlee en Westerlee en in het Oostereinde richting Beerta. Een drumlin echter is een langwerpig heuvel of een grote bult in het landschap, lopend van het noordoosten naar het zuidwesten. Bij de Hardenberg is dat echter niet het geval en dus is dit géén drumlin. De hoogte is tussen 410.000 en 475.000 jaar oud.

Op de foto zien we de boerderij van Mulder die op de hoogte Hardenberg heeft gestaan. Voor Mulder hebben er de families Olsder en Boesema gewoond. In die dagen staat er verder nog niets en ook het natuurgebied erachter is er nog niet. In de buurt heeft Mulder een een zandgat gehad waaruit hij zand verkoopt. De kinderen uit de buurt spelen daar veel en zwemmen er.

Bron foto: eigen verzameling. Bron tekst: Piet Remeijer.

 

Waar ooit alleen zwembad de Hardenberg heeft gestaan, staat nu het multifunctionele centrum de Hardenberg, Margriet Sport Beheer ( MSB ) is de naam voor de afdeling Sport en Ontspanning. Diverse sportverenigingen maken gebruik van de sporthal. Daarnaast is er de mogelijkheid de zaal te huren voor evenementen en wedstrijden. Het zwembad heeft een temperatuur van 30 graden Celsius. Er is van alles te doen, van baby- en peuterzwemmen tot Aqua-aerobic en diplomazwemmen. Ook is er een sfeervol ingerichte sportcafé op gezet waar je een kopje koffie of een heerlijk drankje kunt bestellen. Ook voor een kleine warme hap kun je er terecht. Voor feesten en partijen is het cafe ook geschikt en kinderen kunnen er hun verjaardag vieren.

 

Verder is er in Hardenberg de basisschool gevestigd. Er heeft nieuwbouw plaatsgevonden voor de brandweer en het 'Gezondheidscentrum Reiderland' is prominent aanwezig. Het Gezondheidscentrum Reiderland is ontstaan , omdat er in deze moderne tijd dringende noodzaak is geweest om de huisartsenpraktijken te vernieuwen. De oude vertrouwde praktijkgebouwen in Finsterwolde, Beerta en Nieuwe Schans stammen uit 1887-1900, en blijken niet meer toegerust voor de huidige en toekomstige eisen. Ook de komst van de Blauwestad is een belangrijke reden om een centrum te stichten voor de hele regio, waarin alle eerstelijnsgezondheidszorg zoveel mogelijk onder een dak kunnen worden ondergebracht. Zo is er hier een centrum ontstaan voor huisartsenpraktijken, apotheek, fysiotherapie, mondzorg en tandheelkunde, diëtiste, logopediste en thuiszorg. De Huisartsenpraktijken worden versterkt door Praktijkondersteuners en Nurse-practitioners voor aanvullende, preventieve zorg. Beneden bevinden zich de Apotheek, de Fysiotherapie de Logopediste. Op de eerste etage is een centrale balie bij de Huisartsenpraktijken. Het gebouw is voor iedereen toegankelijk op werkdagen van 8.00-17.30 uur. Ook mensen die slecht ter been zijn kunnen overal komen, zelfs met rolstoel of scootmobiel. Er zijn twee invalidenparkeerplaatsen bij de ingang.

 

Bij Hardenberg liggen ook de voetbalvelden van de voetbalvereniging BNC, opgericht op 1 september 1940. In de periode daarvóór zijn er binnen de gemeente Finsterwolde drie verenigingen actief, namelijk Nova Zembla, Plevieren en Bravery. In die tijd vind je op drie verschillende plekken in Finsterwolde een voetbalveld.

 

 

Bronnen en literatuur:
- RHC GA Groningen, Groninger Archieven, Schoolmeesterrapporten, Finsterwolde. Door N.E. Dekker.
- Wikipedia, Hardenberg (Finsterwolde), geraadpleegd 20 januari 2013.

 

 

 


 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.
Hoogeveen, 23 jan. 2013.
Revisie: 26 juli 2023.
Verhaal: © Harm Hillinga.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top